Fakta och frågor och svar om timpris (spotpris)

På denna sida hittar du vanliga frågor och svar om timpris (spotpris).

Vad  är Timpris?

När du har ett elavtal med Timpris sätts ditt elpris timme för timme, det betyder att du får ett nytt elpris för varje timme på dygnet.

Skillnaden mellan ett traditionellt Rörligt elpris, som ger dig ett medelpris på elen per månad, och ett avtal med Timpris, är således att du kan påverka din elräkning genom din förbrukning i större utsträckning.

Kanske sätter du timer på elbilsladdning, planerar när du kör diskmaskin och tvättmaskin eller låter bli att duscha när elpriset är som högst.

Vad är skillnaden mellan Timpris och Rörligt elpris?

Med Timpris betalar du för den el du använder varje timme, till det pris som gäller just den timmen. Elavtal med timpris är mer rättvist och transparent, då du betalar det pris som gäller exakt när du använder el. Du får större möjlighet att påverka din elkostnad om du vill - till skillnad från Rörligt elpris, där du får ett månadspris baserat på ett kollektivt förbrukningsmönster hos samtliga elkunder med månadsavräkning i ditt elområde.

Vilka är fördelarna med Timpris?

  • Du har möjlighet att påverka din elräkning genom att använda el då priset är lägre, till exempel ladda elbilen på natten.
  • Om du väljer att använda elen när den är som billigast bidrar du långsiktigt till ett mer stabilt energilandskap.
  • Mer rättvis, då du betalar för ditt exakta förbrukningsmönster.
  • Du kan få bra kontroll på ditt förbrukningsmönster och dina kostnader.
  • Ingen bindningstid och bara en månads uppsägningstid.

Vem  passar Timpris för?

Elavtal med Timpris passar dig som vill få kontroll på dina elkostnader och på så vis få möjlighet till lägre elpris, men samtidigt är beredd att ta risken att priset kan stiga både fort och kraftigt.

Timpris är bra för dig som har möjlighet att styra din förbrukning till olika timmar på dygnet. Kan du styra din uppvärmning eller elbilsladdning är detta något för dig. 

Vill du följa marknaden men inte orkar hålla koll på vilka timmar som har högre eller lägre pris är Rörligt elpris ett tryggare val. Då får du samma elpris alla timmar hela månaden.

Om du bor i lägenhet, eller har små möjligheter att styra om din elförbrukning till tider med lägre elpris, kan ett Rörligt elpris vara ett alternativ. Avtalet innebär att priset kan gå upp och ner, men eftersom priset är medelprisbaserat kommer inte enstaka timmar med högt elpris påverka medelspotpriset i samma utsträckning som Timpris.

Hur beräknas timpriset?

Ditt timpris består av det timvisa spotpriset på Nord Pool för aktuellt elområde, rörliga kostnader vid inköp av el, fasta påslag bestående av elcertifikatsavgift och fast spotpåslag i öre per kWh. Slutligt elpris per timme fastställs månadsvis efter avslutad kalendermånad. Årsavgift tillkommer.

Vad innebär timspotpris?

Spotpris gäller för dig som har Timpris och är ditt individuellt beräknade elpris. Spotpriset beräknas genom att ta ett genomsnitt av hur mycket el du har förbrukat över månadens alla timmar och till vilket pris detta har skett. Även kallat ett individuellt volymviktat spotpris. Priserna som ligger till grund för detta är Nord Pools timspotpriser.

Vad ingår i rörliga kostnader?

Rörliga kostnader är de kostnader som varierar från månad till månad och inte är kända i förväg. I dessa kostnader ingår handels- och balanskostnader vid handel och hantering av el, samt kostnader för ursprungsgarantier för vår fossilfria mix. Kostnader för handel med el utgörs av avgifter till Svenska kraftnät, e-sett, Nord Pool, balans- och kreditkostnad.

Vad ingår i fasta påslag?

Fasta påslag är de påslag som är kända innan faktureringsperioden startar. Dessa består av timspotpåslaget, elcertifikatsavgiften samt ett eventuellt påslag om du valt att din el ska komma enbart från vind, vatten eller solkraft.

Hur långt i förväg kan jag se timpriset?

Du kan se elpriserna på den nordiska elbörsen Nord Pool ett dygn framåt. Kommande dygns priser presenteras runt 14.15.

Hur vet jag vilka timmar som blir billigare eller dyrare?

Elpriser sätts dagligen på Nord Pool, och elpriserna för varje timme fastställs för följande dag. Morgondagens timpriser publiceras ungefär kl 14.15 varje dag. Det gör att du kan planera din elförbrukning dagen innan.

Generellt sett är elen dyrare under de timmar när efterfrågan är som högst, vilket oftast är tidigt på morgonen (cirka 7–9) och på kvällen (cirka 17–20). Mitt på dagen och sent på natten är efterfrågan på el oftast lägre, vilket gör att priserna tenderar vara lägre under dessa tider.

Dock påverkar vädret elpriserna mycket och under kalla perioder ökar efterfrågan vilket kan leda till högre priser. Vind, sol och nederbörd påverkar tillgången på förnybar energi, vilket vi har sett bidrar till stora prissvängningar.

Kan jag sänka min elkostnad med Timpris?

Ja, men du behöver hålla koll på när du använder din el och kunna styra elförbrukningen till timmar med lägre elpris. Om din elanvändning är hög under timmar med högre elpris kan resultatet bli en högre elkostnad.

Att energieffektivisera så mycket som möjligt är ett bra sätt att sänka elkostnaden.

Hur kan jag spara energi?

Hitta energispartips på vår hemsida här 

Energispartips från Vattenfall finns här

Var kan jag följa och se min elförbrukning?

Som kund kan du följa din förbrukning på Mina sidor och i vår app. 

Hur ska jag tänka kring min energiförbrukning när jag har Timpris?

Tänk på att om du byter till timpris kommer din elkostnad påverkas av när du använder elen. Det innebär det att elräkningen kan bli både billigare och dyrare beroende på dina vanor.

Det som förbrukar mest el i ett hem är oftast uppvärmning och varmvatten. Har du möjlighet att styra din förbrukning till tidpunkter när elpriset är lägre kommer du att kunna minska dina kostnader. Har du elbil är det extra viktigt att ha koll på när priserna är låga respektive höga.

Kostnaderna går oftast upp när efterfrågan på el är stor. Beroende på ditt nätavtal kan du behöva sprida ut din elanvändning för att undvika effekttoppar. 

Behöver jag någon speciell utrustning för att ha elavtal med Timpris?

Nej, du beställer timprisavtal hos oss och sedan sköter vi resten.

Kan jag byta elavtal om jag inte längre vill ha Timpris?

Om Timpris inte passar dig kan du byta till Rörligt elpris med månadspris med start nästa dag, eller till Fast elpris med start nästa månadsskifte.

Är det riskfyllt med Timpris?

Om du byter till timpris kommer din elkostnad påverkas av när du använder elen. Det innebär det att elräkningen kan bli både billigare och dyrare beroende på dina vanor.

Har du inte möjlighet att styra din förbrukning kan det leda till högre elkostnader. Timpris passar dig som vill och kan påverka när du använder din el och på så vis få möjlighet till lägre elpriser, men samtidigt är beredd att ta risken att priset kan stiga både fort och kraftigt.

Hur vet jag om jag har elavtal med Timpris?

Titta på din faktura från oss. Du kan även se dina avtal på Mina sidor och i appen. 

Hur fungerar Timpris i kombination med solceller?

Om du har solceller är både din överskottsproduktion och din förbrukning kvartsmätt. Den el du producerar och säljer får du betalat utifrån timpriserna på NordPool. För den el du köper kan du välja Fast elpris, Rörligt elpris eller Timpris.