Vanliga frågor och svar
Fastighetsnära insamling betyder att insamlingskärlen kommer närmare din bostad. Smidigare för dig, bättre för miljön. Fortsätt sortera och var en återvinnare!
Frågor och svar om utkörningen av nya kärl
När får jag mina nya insamlingskärl?
- Vi startar utkörningen av nya kärl vecka 40, 2024.
- Utkörningen sker områdesvis efter förutbestämda körturer av vår entreprenör.
- Därefter byggs insamlingssystemet successivt ut under 2024–2026.
Behöver jag vara på plats?
- Du behöver inte vara på plats för att ta emot kärlen.
- Kärlen kommer att placeras på anvisad hämtplats (din ordinarie hämtplats).
Förvarnar ni innan ni kommer?
Vi förvarnar innan utsättning av kärlen via SMS för att du ska ha möjlighet att vara på plats för att ta emot kärlen eller be någon bekant/granne hjälpa till vid leverans.
För att kunna skicka ett sms innan vi kommer med dina kärl måste vi ha rätt telefonnummer till dig. På ”Mina sidor” kan du se över och eventuellt uppdatera dina kontaktuppgifter för att vara säker på att få ett sms. Till "Mina sidor"
Vad ska jag göra med plastsäcken som följer med mina nya kärl?
Plastsäcken kan du använda om ditt kärl för plast blivit fullt och inte räcker till. Du ställer ut säcken tillsammans med ditt kärl vid hämtning och får tillbaka en tom säck av oss. Observera att du inte behöver skilja på hårda och mjuka plastförpackningar, de går att slänga tillsammans både i kärlet och i säcken. Säcken används endast till plast, ej till annat returmaterial.
Fler frågor och svar om utkörningen av nya kärl hittar du under "Läs mer" nedan.
Jag vill få en push-notis, hur gör jag?
Vill du få en push-notis måste du ha installerat Västervik Miljö & Energis app i din mobiltelefon. Mer information och länk till att ladda ned Västervik Miljö & Energis app
Hur vet jag vilket som är mitt/mina kärl?
På sidan av kärlen finns en vit etikett med streckkod och fastighetens adress. Kärlet tillhör adressen som står på etiketten.
Hittar du inte svar på din fråga?
Skicka in din fråga till oss via vårt kontaktformulär så hjälper vi dig!
Skicka in din fråga via vårt kontaktformulär här
Frågor och svar om fastighetsnära insamling
Vad innebär fastighetsnära insamling av förpackningar?
Det innebär att du samlar in förpackningsavfall i särskilda kärl nära där du bor, vanligtvis i anslutning till mat- och restavfallet.
Varför införs fastighetsnära insamling?
För att göra det lättare för dig att sortera ut dina förpackningar och därmed öka återvinningen och minska förbrukningen av nya råvaror. Det är viktigt för miljön. Det är regeringen som har beslutat om att införa fastighetsnära insamling. Alla kommuner måste göra det.
Läs fler vanliga frågor och svar om Fastighetsnära insamling under "Läs mer" nedan.
När införs det?
Det sker successivt i landet och senast 1 januari 2027 ska det vara infört i hela Sverige.
Hur nära kommer kärlen att finnas?
För dig i villa eller fritidshus kommer kärlen att placeras på tomten där du har dina sopkärl idag och ersätter eller kompletterar dessa. I vissa områden kommer kärlen att placeras på en gemensam insamlingsplats.
För dig i lägenhet kommer kärlen att placeras i fastighetens miljörum, eller vid en insamlingsplats i närheten. Kontakta fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen för mer information.
Kommer allt att inträffa direkt efter årsskiftet 2023-2024?
Det första som inträffar är att Västervik Miljö & Energi tar över driften av återvinningsstationerna, från och med 1 januari 2024. Därefter byggs insamlingssystemet successivt ut under 2024–2026. Senast 2027 kommer du kunna sortera alla dina förpackningar direkt vid din bostad/fastighet.
Varför ändras lagen om förpackningar?
Det är redan lag på att sortera sina förpackningar. Beslutet om att införa fastighetsnära insamling görs för att ytterligare öka utsorteringen och förenkla för hushållen att göra rätt. Idag hamnar fortfarande en stor del av förpackningarna i restavfallet.
Varför blir det lag på matavfallssortering?
Matavfallsinsamlingen blir obligatorisk enligt EU:s avfallsdirektiv artikel 22, om omhändertagande av allt biologiskt material vid källan. Tidigare var det frivilligt att sortera ut sitt matavfall och man betalade då en lite lägre abonnemangsavgift.
Kan jag fortfarande kompostera mitt matavfall?
Ja, precis som tidigare är det tillåtet att själv omhänderta matavfallet i en godkänd matavfallskompost. Anmälan görs hos Miljö- och Byggnadskontoret.
Blir det dyrare för mig?
Nej, det kostar ingenting extra. Insamling och återvinning av förpackningarna betalas av producenterna av dessa.
Vem sköter om detta?
Västervik Miljö & Energi har hand om insamlingen, förpackningsproducenterna sköter själva återvinningen.
Frågor och svar för villa-/fritidshusägare
Jag bor i villa, måste jag ha fyra kärl?
Enligt lagkrav från regeringen måste alla hushåll ha fastighetsnära insamling av matavfall och förpackningar. I Västervik använder vi oss av fyra stycken 2-fackskärl, för att på mest hållbara sätt samla in de material som ska omhändertas och återvinnas.
Kan man dela kärl med grannar?
Efter överenskommelse med Västervik Miljö & Energi är det möjligt att dela kärl med sina grannar, kärlvolymen beräknas på antal hushåll som delar. Deltagande grannar ansvarar gemensamt för skötsel och yta.
Fler vanliga frågor och svar för villa- och fritidshusägare hittar du under "Läs mer" nedan.
Vilken typ av kärl behöver jag ha? (För villa- och fritidshusägare)
Du kommer att få 4 nya kärl, med 2 fack var, så kallade tvåfackskärl. I facken sorterar du olika typer av avfall. Det finns fack för restavfall, matavfall, tidningar, plast, pappersförpackningar, metall samt färgat och ofärgat glas. Västervik Miljö & Energi ordnar de nya kärlen.
Hur stora kommer kärlen att vara? (För villa- och fritidshusägare)
Vi vill starta grannsamverkan, hur gör vi?
Prata med dina grannar och förbered gärna med att samla in hur många och vilka adresser som vill dela med varandra. Observera; Vid grannsamverkan gäller det samtliga fraktioner, det vill säga även mat- och restavfall, och inte enbart insamling av förpackningar.
Behöver man verkligen sortera vid sitt fritidshus?
Ja, lagen gäller även för fritidshushåll.
Frågor och svar om sortering
Behöver man verkligen sortera vid sitt fritidshus?
Ja, lagen gäller även för fritidshushåll.
Kan jag fortfarande kompostera mitt matavfall?
Ja, precis som tidigare är det tillåtet att själv omhänderta matavfallet i en godkänd matavfallskompost. Anmälan görs hos Miljö- och Byggnadskontoret.
Fler vanliga frågor och svar om sortering hittar du under "Läs mer" nedan.
Vad kommer jag att kunna sortera nära mig?
Du kommer att kunna sortera förpackningar av: plast, papper, färgat och ofärgat glas och metall samt tidningar, mat- och restavfall.
Hur sorterar man förpackningar i olika material?
Om det inte enkelt går att separera materialen utgår du från det material som förpackningen består av till största del. Du ska aldrig behöva använda verktyg för att sortera. Ett sådant exempel är mjölkpaket som läggs i kärlet för pappersförpackning Den fastsittande plastkorken får du gärna ta av, men kragen som den sitter på ska sitta kvar.
Var hittar jag en sorteringsguide?
Sorteringssguide och annan information finns på Sveriges avfallsportal sopor. nu.
Kommer återvinningsstationerna att försvinna?
Tills vidare under utbyggnadsperioden av fastighetsnära insamling av förpackningar, kommer återvinningsstationerna att fungera på samma sätt som idag. Från och med år 2027 kan de komma att se lite annorlunda ut, men kommer att finnas kvar framför allt för skrymmande förpackningar av kartong och plast. Andra material kan också tillkomma.
Frågor och svar för dig i flerfamiljshus
Måste flerfamiljshus också sortera?
Ja, alla måste sortera ut förpackningar och matavfall från restavfallet. Från och med 2024 är förpackningsinsamlingen kostnadsfri vid tömning enligt schema. Tätare tömning eller annan tilläggstjänst kommer att debiteras.
När får jag återkoppling i mitt ärende?
Våra handläggare har för närvarande hög belastning med många ärenden på tur. Vi ber våra kunder om förståelse för att de får vänta. Alla ärenden läggs på turlista, men på grund av hög belastning kan tyvärr återkopplingen dröja. Har du möjlighet ber vi verksamheter och fastighetsägare avvakta med beställning av matavfall- och förpackningsinsamling till efter årsskiftet.