Nya regler för sortering - frågor & svar
Enligt lagkrav från regeringen måste alla hushåll ha fastighetsnära insamling av matavfall och förpackningar.
Från och med 2024 tar alla Sveriges kommuner över ansvaret för insamlingen av förpackningsavfall. Det första som händer är att Västervik Miljö & Energi AB tar över ansvaret för återvinningsstationerna i kommunen. Senast 2027 kommer du kunna sortera alla dina förpackningar direkt vid din bostad/fastighet. Låter det krångligt? Vi har samlat de kommande förändringarna samt vanliga frågor och svar från avfallshandläggare nedan.
Avfallhandläggarna svarar på vanliga frågor:
Kommer allt att inträffa direkt efter årskiftet 2023-2024?
- Det första som inträffar är att Västervik Miljö & Energi tar över driften av återvinningsstationerna, från och med 1 januari 2024.
- Därefter byggs insamlingssystemet successivt ut under 2024–2026.
- Senast 2027 kommer du kunna sortera alla dina förpackningar direkt vid din bostad/fastighet.
Varför ändras lagen om förpackningar?
Det är redan lag på att sortera sina förpackningar. Beslutet om att införa fastighetsnära insamling görs för att ytterligare öka utsorteringen och förenkla för hushållen att göra rätt. Idag hamnar fortfarande en stor del av förpackningarna i restavfallet.
Varför blir det lag på matavfallssortering?
Matavfallsinsamlingen blir obligatorisk enligt EU:s avfallsdirektiv artikel 22, om omhändertagande av allt biologiskt material vid källan. Tidigare var det frivilligt att sortera ut sitt matavfall och man betalade då en lite lägre abonnemangsavgift.
Kan jag fortfarande kompostera mitt matavfall?
Ja, precis som tidigare är det tillåtet att själv omhänderta matavfallet i en godkänd matavfallskompost. Anmälan görs hos Miljö- och Byggnadskontoret.
Varför måste jag ha fyra kärl till min villa?
Enligt lagkrav från regeringen måste alla hushåll ha fastighetsnära insamling av matavfall och förpackningar. I Västervik använder vi oss av fyra stycken 2-fackskärl, för att på mest hållbara sätt samla in de material som ska omhändertas och återvinnas.
Kan man dela kärl med grannar?
Efter överenskommelse med Västervik Miljö & Energi är det möjligt att dela kärl med sina grannar, kärlvolymen beräknas på antal hushåll som delar. Deltagande grannar ansvarar gemensamt för skötsel och yta.
Behöver man verkligen sortera vid sitt fritidshus?
Ja, lagen gäller även för fritidshushåll.
Måste flerfamiljshus också sortera?
Ja, alla måste sortera ut förpackningar och matavfall från restavfallet. Från och med 2024 är förpackningsinsamlingen kostnadsfri vid tömning enligt schema. Tätare tömning eller annan tilläggstjänst kommer att debiteras.
Kommer återvinningsstationerna att försvinna?
Nej. Tills vidare under utbyggnadsperioden av fastighetsnära insamling av förpackningar, kommer återvinningsstationerna att fungera på samma sätt som idag. Från och med år 2027 kan de komma att se lite annorlunda ut, men kommer att finnas kvar framför allt för skrymmande förpackningar av kartong och plast. Andra material kan också tillkomma.
Kommande utmaningar och förändringar - läs mer via länken nedan:
Hållbarhetsresan, kommande utmaningar och förändringar hittar du här