Minska matsvinnet
”Europa minskar avfallet” är den största kampanjen för att öka medvetenheten om förebyggande av avfall i Europa och har pågått sedan 2009. Temat för 2024 är matsvinn.
Visste du att en tredjedel av all mat som produceras i världen inte äts upp? Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan och den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen.
Du kanske vill ta hand om ätbar mat bättre och undvika matsvinn. Men hur? Här följer tips och svar på vanliga funderingar:
- Ha en återkommande dag då du går igenom dina förråd, kylskåp och frys, så du vet vad som finns hemma innan du går och handlar.
- Sortera maten i skåp, kyl och frys efter hållbarhet och ställ matvaror med kort hållbarhet mer tillgängligt.
- Om du köper storförpackningar – dela upp i mindre förpackningar och frys in det som inte går åt de närmaste dagarna.
- Använd frysen för det som börjar bli gammalt. Många livsmedel, till exempel mjölk, grädde, ost, smörgåsskinka och matrester, går bra att frysa. Märk maten med datum och innehåll när du fryser in den. Ostkanter kan rivas och frysas in och användas till gratäng, paj eller pizza.
- Många små rester kan tillsammans bli en perfekt plockmåltid.
- De matrester som ändå blir över sorterar du som matavfall vilket i sin tur tas omhand på biogasanläggningar där det rötas och blir både biogödsel och biogas - bränsle som bilar och bussar kan köra på.
Livsmedelsverkets fakta om matsvinn