Översvämning

Översvämningar i fastigheten inträffar vanligen vid häftiga regn, snösmältning eller vid stopp i ledningen. Men det finns sätt att minska risken för översvämning.

Stövlar i regn

Kommunens spill– och dagvattenledningar är anpassade för normala förhållanden och följer aktuella regler. Att dimensionera ledningarna för exceptionella regn är i praktiken omöjligt. Vid kraftiga skyfall eller extrem snösmältning kan ledningssystemet därför bli tillfälligt överbelastat. I olyckliga fall kan detta leda till att vatten tränger in i källaren genom golvbrunnar och andra avloppsenheter.

Översvämning vid regn

Att vatten tränger in genom källargolv och källarväggar kan ibland bero på att fastighetens dräneringssystem inte kan leda bort grundvatten och dräneringsvatten tillräckligt snabbt. Orsaken till detta kan antingen vara att tillströmningen av grundvatten från omgivande markområden är ovanligt stor eller att anslutningsbrunnen till dagvattensystemet är helt eller delvis fylld med slam. Det kan också bero på att dräneringsrören är:

  • igensatta av sand.
  • skadade eller lutar åt fel håll.
  • igensatta av trädrötter eller järnutfällningar.

Dräneringssystem försämras med tiden. Det är inte onormalt att de måste förnyas efter 20-50 år. Dåligt fungerande stuprör och mark som lutar in mot huset är andra orsaker till fuktproblem i källare. Problem med stuprör uppkommer oftast när äldre stuprör av järn rostar sönder invid källarväggen.

Ytterligare ett problem som kan uppstå vid kraftigt regn är att vatten tränger upp via avloppsledningarna. I Sverige separeras idag dagvatten och spillvatten i olika ledningar. På en del platser finns de äldre, kombinerade ledningarna fortfarande kvar. Vid kraftiga skyfall kan de kombinerade ledningarna bli överfulla. Då finns det risk för att vattnet rinner baklänges och tar sig upp i källaren.

Hur du kan förbereda dig vid risk för översvämning

Det går inte helt att skydda sig mot översvämningar, men det är möjligt att förebygga och minimera riskerna och skadorna.

  • Säkerställ avrinningsvägar.
  • Ta bort eller förvara värdefulla eller känsliga föremål på en säker plats. Vid förvaring i källarförråd, placera sakerna minst 50 centimeter över golvet.
  • Kontrollera att stuprör, brunnar, diken och dräneringsrör är rensade och i bra skick för att undvika stora vattensamlingar runt huset. Kolla att rötter från träd och buskar inte nått ner i VA-systemet och orsakar stopp och läckage.
  • Bor du inom område med stor risk för översvämning bör du överväga att köpa en dränkbar pump för tömning av källaren.
  • Säkerställ att fastighetens ledningsnät är i gott skick och rätt kopplat.

Att göra vid översvämning

  • Se till att elen är avstängd på det våningsplan där det trängt in vatten. Se dock till att eventuell dräneringspump fungerar.
  • Flytta om möjligt värdefulla eller fuktkänsliga föremål från källaren
  • Kontakta ditt försäkringsbolag för att göra en skadeanmälan. Fotografera skadorna i källaren för skadeanmälan.

Rapportera källaröversvämning

Översvämningar behöver rapporteras till Västervik Miljö & Energi:s kundservice. Genom att rapportera en översvämning hjälper du oss att få en bild över var de största problemen finns och bidrar till planeringen av våra insatser för att förebygga och minska risken för översvämningar. Vi tar sedan kontakt med dig för ett platsbesök för utredning av skadeorsak.

Kontakta Kundservice

Stopp i rännstensbrunnar

brunn

Stopp i en rännstensbrunn ska rapporteras till Västerviks kommun.

Kontakta Västerviks kommun

Läs mer om hur du kan förebygga översvämningar på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats:

Förbered dig för översvämning (MSB)

Vem har ansvar vid skyfall och översvämningar?

Vid stora regn och skyfall som leder till översvämningar och skador utreds alltid ansvarsfrågan i varje ärende som anmäls till oss. Men generellt kan ansvaret delas upp så här:

Fastighetsägarens ansvar 

  • Fastighetsägaren har ansvar över ledningar och egna vatten- och avloppsinstallationer inom fastigheten. Med fastighet menas hela tomten, inte bara byggnader. Detta gäller också anordningar för skydd mot inträngande avloppsvatten, till exempel bakvattenstopp av olika slag. Ansvaret gäller från anslutningspunkten i gatan som brukar ligga ungefär en halv meter utanför tomtgränsen. Du har ansvar för att vidta förebyggande åtgärder och skydda din fastighet.
  • Fastighetsägaren har ansvar för att avvattna sin tomt. Det innebär att ta hand om vattnet som faller på den egna fastigheten och leda det till anslutningspunkten.
  • Fastighetsägaren ska separera avloppssystemet inom fastigheten om Västervik Miljö & Energi anlagt separerat system i gatan. Detta innebär att dagvatten inte längre får belasta spillvattenledningsnätet.

Västervik Miljö & Energi:s ansvar 

  • Västervik Miljö & Energi ansvarar för det allmänna ledningsnätet, det vill säga ledningarna utanför fastigheten. Detta ska vara dimensionerat så att det klarar av att ta emot normala regn. Det finns nationella kriterier för hur ledningar och rör ska vara dimensionerade och dessa ska Västervik Miljö & Energi följa. Västervik Miljö & Energi ska också se till att alla ledningar är väl underhållna.
  • Västervik Miljö & Energi ska informera berörd fastighetsägare vid ombyggnad av kombinerad avloppsledning i gatan till separerat system. I ett separat system går dagvatten och spillvatten i olika ledningar.

Kommunens ansvar 

  • Kommunen har ansvar för stadsplanering och för att ta hänsyn till översvämningsrisker i den.
  • Kommunen har ansvar att hantera rännstensbrunnar, vägdiken eller andra dagvattenanordningar som behövs för allmän platsmarks dagvattenavledning.