Utmaningar och investeringar

Nio av tio personer i Sverige har kommunal vattenförsörjning och köper därmed sina vattentjänster av den lokala VA-huvudmannen. Just nu pågår en unik strukturomvandling. Sverige behöver investera stort den kommande tjugoårsperioden för att klara att vidmakthålla vattenförsörjningen. Runt om i landet pågår och planeras stora infrastrukturprojekt för att säkerställa framtidens vattenverk och reningsverk. Västervik är inget undantag. Här jobbar vi aktivt för att säkerställa både invånarens och näringslivets utveckling.

Vatten är världens viktigaste livsmedel – och också något vi svenskar är väldigt bortskämda med och tar för givet. Vet du hur mycket vatten du använder varje dag? Svaret är i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn. Detta gör vatten till det absolut största flödet av livsmedel till hushållen. Det är också det billigaste. Dricksvatten från tappkran är hälsosamt, lokalproducerat och kostar i Västerviks kommun bara några få ören per liter och i priset ingår även rening av avloppsvattnet.

VA-verksamheten finansieras via en taxa och får varken gå med vinst eller förlust. Avgifterna anpassas efter aktuella lokala förutsättningar.

På grund av ökade lagkrav, klimatutmaningar samt ökade kostnader för uttjänt infrastruktur meddelar Svenskt Vatten att VA-organisationernas investeringskostnader har ökat. VA-organisationerna påverkas även av omvärlden med bland annat inflation, ökade elpriser, stigande räntor samt högre priser på material och entreprenader.

För att följa miljömyndigheternas nya krav krävs stora investeringar för Västerviks kommun framöver. Några konkreta exempel är:

Lucernaverket investerar för kommande generationer

Om- och utbyggnationen av Lucerna nästintill dubblerar belastningskapaciteten för reningsverket och minskar kraftigt utsläppen av kväve, fosfor och partiklar i Östersjön. Med hållbarhet och miljö som starka nyckelord bygger vi för kommande generation, i ett tidsperspektiv på 40 till 50 år.

Anledningarna till att Lucernaverket behöver byggas om är dels att anläggningen är i kraftigt behov av en renovering – den byggdes 1972 och har med andra ord varit i drift i över 50 år.

Dessutom måste en omfattande utbyggnad och modernisering göras för att klara de hårdare kraven på minskade kväveutsläpp. I och med ombyggnationen nästintill fördubblas kapaciteten på verket, samtidigt som den renar betydligt mer. Något som innebär att
det kommer att minska utsläpp av kväve, fosfor och BOD (olika sorters partiklar) drastiskt. Det  bidrar till en rejäl förbättring av vattenmiljön i Östersjön.

Nyckelorden hållbarhet och miljö går som en röd tråd genom allt – och det handlar om att skapa en högre miljökvalitet, robusthet och flexibilitet i anläggningen. Genom att generera egen el med hjälp av solceller och en gasmotor kopplad till en elgenerator beräknas verket vara självförsörjande av el till drygt 70 procent. Verket beräknas stå klart någon gång under 2028.

Läs mer om ombyggnationen i vår hållbarhetsguide Glokalt.

glokalt.se

Visionsfilm om ombyggnationen:

Visionsbild Lucerna vattenreningsverk

Nya huvudvattenledningar 

För att säkra en stabil och långsiktig vattenförsörjning till Västervik byter vi ut de två huvudvattenledningarna från sjön Hjorten in till Västervik stad. En etapp på mellan 3,5 och 4 km. Dessa distribuerar vatten till Västervik stad med omnejd, vilket omfattar mellan 26 000 och 27 000 personer, och har haft flera ganska otäcka rörbrott på senare år som akut lagats. Båda ledningarna ska bytas ut till en större dimension för att säkerställa dricksvattenleveransen till en växande stad.

Våren 2023 drog arbetet igång, och den första etappen fram till Målserum söder om ridskolan beräknas vara klar våren 2024. I och med etapp två kommer ledningen dras vidare till vattentornet.

Ledningsnäten renoveras

Inom Västerviks kommun finns 16 vattenverk och totalt 100 mil ledningsnät som behöver renoveras eller bytas ut. Många av dem är 50 år gamla – och det finns till och med 100-åriga ledningar som är i full drift.
Ut- och inläckaget i rörledningarna är ett bekymmer därför arbetar vi med att täta och byta ut våra vatten-, spill- och dagvattenledningar. Metoden som används kallas ”relining” – som innebär att det monteras in en ny ledning i den befintliga. Då slipper man att schakta upp. Att kraftigt förbättra skicket på rörledningarna är ett långsiktigt arbete som tar många år.
Oavsett var invånarna bor och företagen verkar i kommunen är det lika viktigt att leveransen av vatten fungerar. Alla ska känna sig trygga och säkra med sitt vatten.