Så fungerar förbrukningsfrånkoppling
Elnätet
Sveriges elnät är utbyggt på tre olika nivåer: transmissionsnät, regionnät och lokalnät.
Transmissionsnätet, som också kallas för stamnätet, ägs av statliga Svenska kraftnät och kan jämföras med motorvägar. Det överför elen från norr (där största delen av elen produceras) till söder (där största delen av elen förbrukas), ut i regionnäten. Kraftledningarna har också förbindelser med våra grannländer. Elen transporteras vid hög spänning eftersom det är mer ekonomiskt.
Regionnäten transporterar elen från transmissionsnätet till lokalnäten. Eftersom elen inte ska överföras lika långt är spänningen i regionnäten lägre än i transmissionsnätet.
Precis som småvägar går lokalnäten genom bebyggelse fram till hushåll och verksamheter. De lokala näten levererar med andra ord elen till många av elanvändarna. I lokalnäten är spänningen ännu lägre än i regionnäten. De lokala näten ägs av över 100 små och stora elnätsföretag, Västerviks Kraft Elnät AB elnät är ett lokalnät.
Automatisk förbrukningsfrånkoppling (AFK)
Automatisk förbrukningsfrånkoppling är ett så kallat systemskydd. AFK kan snabbt träda i kraft om det plötsligt uppstår en brist i elförsörjningen, till exempel på grund av ett fel som leder till att flera stora kraftverk måste kopplas ifrån. De elnät som är direkt anslutna till transmissionsnätsstation i södra Sverige (elområdena SE3 och SE4) ska idag ha utrustning för AFK.
Manuell förbrukningsfrånkoppling (MFK)
En manuell förbrukningsfrånkoppling är ett planerat kortare strömavbrott där Svenska kraftnät bedömer i vilket geografiskt område det behöver kopplas bort el, hur mycket el som ska kopplas bort och hur länge. Svenska kraftnät ger sedan order till områdets utvalda elnätsbolag att de ska genomföra frånkopplingen och detta ska då göras inom 15 minuter.
Prioritering genom Styrel
Energimyndigheten har utvecklat en planeringsmetod för att identifiera och prioritera samhällsviktiga elanvändare, så att el i största möjliga mån kan styras till dem vid en frånkopplingssituation. Metoden kallas Styrel, vilket står för "styrning av el till prioriterade elanvändare vid bristsituationer".
Vem prioriterar?
Kommuner, elnätsbolag, statliga myndigheter, länsstyrelser och regioner ansvarar tillsammans för att identifiera och planera hur samhällsviktiga verksamheter ska kunna prioriteras vid elbrist. Länsstyrelsen leder och sammanställer arbetet.
Tillkopplingen sker stegvis och kontrollerat
När det är dags för tillkoppling måste produktion och konsumtion av el fasas in i en komplicerad process som kan ta många timmar. Svenska kraftnät bestämmer när och hur stora effekter som åter kan kopplas in med hänsyn till produktions- och överföringsförmågan på nationell nivå.
Fakta: Prioritetsklasser
I förordningen om så kallad styrel, då el kan kopplas bort om det inte finns tillräckligt, finns olika prioriteringsklasser för verksamheter:
- Elanvändare som redan på kort sikt (timmar) har stor betydelse för liv och hälsa
- Elanvändare som redan på kort sikt (timmar) har stor betydelse för samhällets funktionalitet
- Elanvändare som på längre sikt (dagar) har stor betydelse för liv och hälsa
- Elanvändare som på längre sikt (dagar) har stor betydelse för samhällets funktionalitet
- Elanvändare som representerar stora ekonomiska värden
- Elanvändare som har stor betydelse för miljön
- Elanvändare som har stor betydelse för sociala och kulturella värden
- Övriga elanvändare